Szijjártó Péter beszélt Putyin gazdasági terveiről az orosz médiának.

Home / Single Blog

Szijjártó Péter: Magyarország nem akar leállni az orosz gázról, de diverzifikálni kívánják a gázimportot

A magyar kormány szeretné a gázimportot diverzifikálni és más forrásokat keresni, de nem azért, hogy az orosz gázt helyettesítsék vele. Egy orosz lapnak adott interjújában ezt erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az elmúlt időszakban ugyanis több alternatívát is megvizsgáltak, amelyekkel ki lehetne váltani az orosz gázt a későbbiekben.

Június 2-án a magyar MVM CEEnergy és az azeri SOCAR közötti megállapodás született arról, hogy 100 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból az év végéig. Ezenkívül jelenleg zajlanak tárgyalások Szlovákiával egy esetleges norvég földgáz szállítását célzó megállapodás reményében.

Bár a cél a diverzifikáció, a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország megbízható partnerük, és nem akarják helyettesíteni az orosz szállítmányokat, sem olajban, sem gázban. A Gazprom és az olajtermelők is megbízható partnereik. Törökországra pedig mint tranzitpartnerre támaszkodnak, hogy csökkentsék az orosz gáztól való függőségüket.

Azonban a gázimport diverzifikációja mellett kinyilvánították a céljukat egy másik gázcsővezetékrendszer kiépítésével és egy Törökországban létrehozandó gázcsomóponttal kapcsolatban. A csomópont létrehozásának ötletével, ahová az Északi Áramlaton keresztül kieső tranzitmennyiséget át lehet irányítani, Vlagyimir Putyin orosz elnök rukkolt elő.

Fatih Dönmez török energetikai és természetierőforrások-miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin javaslata, ami egy Törökországban létrehozandó gárkzpontot tartalmazott, megvalósítható. Ezzel adódik egy újabb lehetőség az Európai Unió számára, hogy diverzifikálja az energiaszállítást és csökkentse az orosz függőséget.

A biztonságos és stabil energiaellátás nagyon fontos a gazdaságok számára, és az energiaellátás diverzifikációja is szükséges ahhoz, hogy csökkentsük az érzékenységünket a piaci változásokra. Ahogy pedig egyre több alternatíva jelenik meg, úgy csökken az orosz függőség, és egyre nagyobb biztonságot jelent az energiaellátás számunkra.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!