Napiúj – Külföld – Az uniós biztos szerint Magyarország nem képes megzsarolni az Európai Uniót.

Home / Single Blog

Magyarország és az Európai Unió közötti állandó feszültség hosszú ideje meghatározza az európai politikai térképet. Az Orbán-kormány nem retten vissza attól, hogy nyíltan szembeszálljon az uniós intézményekkel, és olykor még a demokrácia alapelveit is figyelmen kívül hagyja. Az uniós biztos, Valdis Dombrovskis most úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak nincs hatalma vagy eszközei arra, hogy megkísérelje megzsarolni az Európai Uniót.

Dombrovskis, aki az Európai Bizottság végrehajtó alelnöke, megállapította, hogy a magyar kormányzat eddig sok esetben figyelmen kívül hagyta az Európai Unió által támasztott elvárásokat és értékeket. Az uniós intézmények többszörösen figyelmeztették már a magyar kormányt, hogy változtasson politikáján, de ezek a figyelmeztetések mindeddig nem hoztak eredményt.

Dombrovskis szerint a probléma gyökerénél kell kezdeni a megoldást, és ezért az Európai Bizottság beindította az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek célja a tagállamokat ellenőrzés alatt tartani az uniós jogszabályok és alapértékek betartása tekintetében. A magyar kormány azonban minden lehetséges eszközt bevetett, hogy megakadályozza ezen mechanizmus működését, és ezzel további feszültséget generált az Európai Unió és Magyarország között.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nincs hatalma vagy eszközei arra, hogy megkísérelje megzsarolni az Európai Uniót, mivel a döntéshozatali folyamatokban egyhangúlag kell szavazni, és ezáltal minden tagállam egyenlő befolyással rendelkezik. Bár az Orbán-kormány részéről hangzottak el fenyegetőzések a kilépést illetően, az Európai Bizottság szerint ezek csupán üres retorika, amelynek nincs alapja a valósággal összhangban.

Mindez azt mutatja, hogy az Európai Unió nem hagyja magát megzsarolni, és fenntartja az alapvető értékei iránti elkötelezettségét. Az uniós intézmények rendelkeznek olyan jogi és politikai eszközökkel, amelyekkel képesek fellépni a tagállamokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

Magyarországnak tehát a jövőben is szembe kell néznie az Európai Unió által támasztott kritériumokkal, és ha továbbra sem hajlandó változtatni politikáján, akkor számos szankcióval szembe kell néznie. Az uniós biztos nyilatkozata egyértelműen jelzi, hogy nem hagyják megzsarolni magukat, és nemzetközi szinten is elkötelezettek az alapvető jogok és értékek védelme mellett.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!