Napiúj – Külföld – Novák Katalin: Hungary to spend two percent of GDP on defense purposes

Home / Single Blog

Magyarország a GDP két százalékát fogja védelmi célokra költeni – közölte a hétvégén Novák Katalin, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az intézkedés következményeit gyorsan felmérték az elemzők, és számos véleményt lehetett hallani a témával kapcsolatban. A védelmi kiadások növelése mindig érzékeny kérdés a költségvetés szempontjából, de az ország stabilitásának és biztonságának garantálása érdekében szükséges intézkedés.

A védelmi célokra költött összegek növelése a nemzetbiztonságot erősíti, és az országot készenlétben tartja a különböző fenyegetésekkel szemben. Magyarország a NATO tagja, és kötelessége teljesíteni a szövetség védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásait.

A két százalékos GDP-arányos költés jelenti a NATO által meghatározott célkitűzést, amelyre az Európai Unió tagállamainak törekedniük kell. Ez egyfajta bizonyítéka annak, hogy az adott ország elkötelezett a védelem és a biztonság mellett, és hajlandó azt anyagilag is támogatni.

Magyarország az elmúlt években fokozatosan növelte a védelmi kiadásait, és most sikerült elérni a két százalékos GDP arányát. Ez azt jelenti, hogy az ország megfelel a NATO által előírt követelményeknek, és nyitott a nemzetközi együttműködésre.

A védelmi költések növelése azért is fontos, mert a világban egyre növekszik a biztonsági kihívások száma és súlya. Az egyes országoknak képesnek kell lenniük megvédeni állampolgáraikat, és ehhez elegendő pénzügyi forrásra van szükség. A védelmi kiadások csökkentése vagy elhanyagolása súlyos következményekkel járhat, amelyek veszélyeztethetik az ország védelmi képességét.

Az intézkedéssel Magyarország további bizonyítékot ad a szövetségeseinek arról, hogy elkötelezett a NATO és az Európai Unió közös céljai mellett. A nemzetközi biztonság kérdése minden országot illet, és az együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony védelmi rendszereket hozzunk létre.

Az intézkedés várhatóan pozitív hatással lesz az ország biztonságára és stabilitására. A magasabb költségvetési források segítségével a honvédség és a rendvédelmi szervek modernizálása is folytatódhat, ami növeli az ország védelmi képességét.

Novák Katalin bejelentése tehát fontos lépés Magyarország számára a védelem és a biztonság terén. A két százalékos GDP-arányos költés teljesítése pozitív üzenetet küld a nemzetközi partnereknek, és növeli az ország hírnevét és biztonságát.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!