Napiúj – Külföld – Ursula von der Leyen: Szerbia köteles elismerni Koszovó függetlenségét

Home / Single Blog

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, fontos üzenetet közvetített Szerbia felé a koszovói helyzettel kapcsolatban. A német politikus kiemelte, hogy Szerbia el kell ismernie Koszovó függetlenségét annak érdekében, hogy előrehaladhassanak a bővítési tárgyalások az Európai Unióval.

Ez az üzenet meglehetősen jelentős, és egyértelműen támogatást jelent Koszovó számára. Az Európai Unió tagországai közül jelenleg mindössze 23 ismerik el Koszovó függetlenségét, Szerbia pedig továbbra sem fogadja el ezt a tényt. Von der Leyen kiállása azonban magában foglalja az Európai Unió egyértelmű álláspontját és elvárásait.

Koszovó önállóságát egyébként már 2008-ban nyilvánították ki, azonban ez az elismerés nem terjedt ki minden országra. A független államnak azonban támogatást kell kapnia nemzetközi szinten, hogy fejlődhessen és stabilitást teremthessen a térségben.

Az Európai Bizottság elnöke azt is megjegyezte, hogy a bővítési tárgyalások Szerbiával az EU irányába tett fontos lépés lehetne. Az Európai Unió bővítése évek óta vita tárgyát képezi, de a régió stabilitása és az EU-val való kapcsolat erősítése érdekében fontos lenne, hogy a tárgyalások előrehaladjanak.

Von der Leyen üzenete egyébként egybeesik az Európai Bizottság frissen bemutatott bővítési stratégiájával is. Az uniós testület célja az, hogy fokozza az Európai Unió bővítésére vonatkozó tervezeteket és támogatást nyújtson a nyugat-balkáni országoknak a reformok végrehajtásában.

Talán ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a térség országai, köztük Szerbia, áttekintsék a Koszovó függetlenségével kapcsolatos álláspontjukat. El kell ismerniük a tényt, és előrehaladni a tárgyalásokban az Európai Unióval. Ezáltal a régió biztonságot és stabilitást érhet el, és a tagországok jobban kapcsolódhatnak az Európai Unióval való együttműködéshez.

Ursula von der Leyen üzenete tehát nem csak a Koszovó függetlenségéről, hanem a bővítési tárgyalások fontosságáról is szól. Reméljük, hogy ezen üzenetek hatására előrehaladás történik a régióban, és egy független és stabilitást biztosító Koszovóval erősödik az Európai Unió kapcsolata.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!