Cím: Nethanjahu: Ez a második függetlenségi háború, hosszú harc lesz

Home / Single Blog

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu, arra figyelmeztetett, hogy a legutóbbi fegyveres konfliktus a palesztinokkal nem lesz egy egyszerű csatának nevezhető, hanem hosszú és kitartó küzdelem vár az országra. Netanjahu a második függetlenségi háborúnként említette az újabb összecsapásokat, ami a külföldi megfigyelők számára is érzékelteti a helyzet súlyosságát.

Az elmúlt hetekben az Izrael és a palesztinok közötti feszültség fokozódott, aminek kiömlése a Gázai övezet és Dél-Izrael közötti rakétatámadásokban és légicsapásokban demonstrálódott. Netanjahu szerint a palesztin csoportok, például a Hamász és az Iszlám Dzsihád, az izraeli állampolgárokat támadják, ami nem más, mint kifejezése annak a veszélynek, amellyel az ország szembesül a teljes lakosság számára.

A miniszterelnök elmondta, hogy ez a második függetlenségi háború, mivel Izrael függetlenségét ismét fenyegetés éri. Az első függetlenségi háborúra a második világháború után, 1948-ban került sor, amikor Izrael megalapítását kinyilvánították és kiáltványukban kifejezték, hogy az ország független és szuverén állam. Netanjahu szavaiból az érezhető, hogy az újabb konfliktus egy olyan időszakba vezeti be az országot, ahol újra harcolnia kell azért, hogy megóvja a függetlenségét és biztonságát.

Az izraeli nemzetközi kapcsolatok elemzői szerint a konfliktusban valószínűleg újabb körforgások és hosszan tartó ellentétek várhatóak. A Netanjahu által említett „hosszú és kitartó küzdelem” nem csak a fegyveres összecsapásokra utal, hanem azzal is összefügg, hogy Izraelnek meg kell küzdenie a nemzetközi közvélemény és a politikai nyomásgyakorlás ellen is. Az izraeli kormány már eddig is erős kritikáknak volt kitéve a palesztinokkal szembeni álláspontjával kapcsolatban, és a mostani erőszakhullám csak súlyosbíthatja a helyzetet.

A palesztin-izraeli konfliktus megoldásának kulcsa a két fél közötti párbeszéd lehetne, amely azonban az elmúlt években nagyon meggyengült. Az utóbbi időben semmilyen valós előrelépést nem sikerült elérni a béketárgyalásokon, és a helyzet egyik oldalról sem tűnik, hogy a béke irányába mozdulna. A Netanjahu által hangoztatott második függetlenségi háború talán csak újabb hosszú évekre rögzít egy konfliktust, aminek megoldása sem várható a közeljövőben.

Azonban az sem titok, hogy a konfliktusban sok ország részt venni kíván a diplomáciai úton keresztül. A külföldi országok és nemzetközi szervezetek arra törekednek, hogy segítsenek az izraeli és a palesztin vezetőknek a párbeszéd újraindításában és a békefolyamat előmozdításában. A cél az, hogy mindkét fél elfogadjon olyan kompromisszumokat, amelyek fenntartható békét és biztonságot teremtenek Izrael és a palesztinok között.

Az izraeli lakosság általánosan támogatja a kormány erélyes fellépését a palesztin csoportokkal szemben. Az emberek a védelmüket és biztonságukat tekintik a legfontosabbnak, és ezért hajlandóak támogatni a kormányt a harcban. A második függetlenségi háború kifejezés talán az izraeli nép lélekállapotát tükrözi, hogy készek harcolni minden veszély és fenyegetés ellen, hogy megvédjék a függetlenségüket és szabadságukat.

A jelenlegi helyzetben nehéz megjósolni, hogy a konfliktus mikor és hogyan oldódik meg. Egy biztos, ez a második függetlenségi háború hosszú és küzdelmes lesz Izrael számára. A fontos az, hogy mindkét fél megtalálja a megfelelő módszereket a béke és a biztonság megteremtésére, mert csak így lehet kilépni ebből a végtelen ördögi körtől, amelyben mind a palesztinok, mind az izraeliek élnek.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!