Külföld – Guy Verhofstadt az amerikai képviselőházban is Orbán Viktorra gondolt

Home / Single Blog

A belga politikus, Guy Verhofstadt, Európai Parlamenti képviselő, és az egységért felelős ALDE frakció társelnöke, frissen megjelent könyvében ismét kifejezte aggodalmát Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a magyar kormánnyal szemben. Verhofstadt arról ír, hogy az amerikai képviselőházba tett látogatása során a magyar miniszterelnök jutott eszébe.

Verhofstadt azt állítja, hogy az Egyesült Államok politikai helyzete néhány aspektusában hasonlít a magyar kormányéra. Az Orbán Viktor vezette kormány gyakran a demokrácia leépítésével vádolja. Verhofstadt szerint az amerikai elnök, Donald Trump, és Orbán Viktor mindketten illiberális, autoriter rendszereket próbálnak építeni, amelyek korlátozzák a sajtószabadságot, gyengítik az ellenzéket és megerősítik a hatalmat.

A belga politikus elmondása szerint az amerikai képviselőházban látott tendenciák, például a pártutasításnak való engedelmeskedés, és a nyíltan antidemokratikus kijelentések emlékeztették őt Orbán Viktorra. Verhofstadt hangsúlyozza, hogy mindkét országban létfontosságú a demokratikus intézmények és az alapvető jogok védelme.

A könyvében Verhofstadt arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány idején Orbán Viktor vezetése alatt Magyarországon számos demokratikus alapelvek megsértésére került sor. Például a magyar kormány megváltoztatta az alkotmányt, hogy kiterjessze a korlátlan vészhelyzeti hatalom hatályát. Ezzel a lépéssel Orbán Viktor gyakorlatilag irányítás alá vonta a média- és bírói rendszert, és korlátozta a magyar állampolgárok jogait és szabadságát.

Verhofstadt arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor kormányának folyamatos támadásai az uniós értékek és intézmények ellen is aggodalomra adnak okot. Az Európai Unióban sokan úgy vélik, hogy a magyar kormány a jogállamiság és az emberi jogok alapvető elveit semmibe veszi, és az EU teljesen más értékek mentén működik, mint amelyeket elvárna egy demokratikus és szabad társadalomban.

Verhofstadt szerint a világ országai nem hagyhatják figyelmen kívül az Orbán Viktor és az amerikai elnök által alkalmazott illiberális mintát. A demokratikus értékek védelme mindannyiunk felelőssége, és a korlátlan hatalommal való visszaélés egyre nagyobb fenyegetést jelent mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban.

Verhofstadt könyve, a The World According to Guy Verhofstadt, politikai elemzők szerint felhívja a figyelmet a demokrácia hanyatlásának globális problémájára. A könyvben a belga politikus arra szólít fel, hogy az Európai Unió jobban védelmezze az alapvető jogokat és demokratikus értékeket, és szigorúbban lépjen fel azokkal szemben, akik ezeket veszélyeztetik.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!