Napiúj – Külföld – Kína az orosz háborús tapasztalatok felhasználásával fenyegeti Tajvant?

Home / Single Blog

Az elmúlt években jelentős feszültség alakult ki Tajvan és Kína között a sziget területi követelései miatt. Tajvan a függetlenségét szeretné fenntartani, míg Kína azt állítja, hogy Tajvan csak egy elszakadt tartományuk, amelyet vissza kell szerezniük. E feszültségek megmutatkoztak a két ország közötti háborús gyakorlatokon és a haditengerészeti incidenseken is. Most azonban egy új elem került a helyzetbe – Kína megfigyeli az orosz háborús tapasztalatokat, és azok alapján tanulva, támadhatná meg Tajvant.

Az oroszok katonai téren igen tapasztaltak, és bár nem terjeszkedésre hajtottak az utóbbi évtizedekben, a saját biztonságuk érdekében számos kihívással kellett szembe nézniük. Nem kell sokáig az orosz támadási stratégiákat tanulmányozni ahhoz, hogy megértsük, milyen veszélyekkel járhatna egy esetleges kínai hadművelet Tajvan ellen.

Az orosz tapasztalatok alapján a kínai katonai vezetés felmérheti, hogy Tajvan legfontosabb infrastruktúrájának elpusztítása kulcsfontosságú lenne egy katonai konfrontációban. Az oroszok például az ellenséges radarállomások és vezetéknélküli kommunikációs rendszerek megtámadásával akadályozzák meg az ellenfél felderítő képességét és összehangolását. Ugyanezt a taktikát alkalmazhatná Kína is Tajvan ellen.

Az orosz hadműveletek során látható volt, hogy a városok infrastruktúrájára irányuló csapásokkal az ellenség működőképessége és összehangolása sérülhet jelentősen. Tajvan esetében ez azt jelentené, hogy ha a kínai erők képesek lennének elérni a sziget városi központjait és fontos infrastruktúráját, például a repülőtereket és a kikötőket, akkor jelentősen megtudnák gyengíteni Tajvan védelmi képességeit.

A legfontosabb tanulság azonban az oroszok közigazgatási és posztoperációs stratégiájából származik. Az orosz hadsereg képes volt gyorsan bejutni azokba a területekbe, amelyek a meglepetés erejét adták nekik. Sok helyszínükön viszont képtelenek voltak a fegyveres erőket hosszabb ideig fenntartani. Ez azt jelenti, hogy Kínának nagyobb erőkkel kellene rendelkeznie, ha a hadművelet sikeres lenne Tajvan ellen.

Mindezek alapján világos, hogy Kína komolyan figyelembe veszi az orosz háborús tapasztalatokat Tajvan elleni hadműveletek tervezése során. Az oroszok alaposan felmérték a sikeres katonai akciók lehetséges taktikáit és stratégiáit, és ezeket az ismereteket nyilvánvalóan átadhatják kínai partnereiknek. Ennek következtében a világ figyelnie kell a távol-keleti feszültségek alakulását, és készülnie kell a lehetséges konfliktusokra is.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!