Külföldi Napiúj – Fordulat történt a szlovák kormányalakításban

Home / Single Blog

Szlovákia politikai színtere ismét az elmúlt napokban rendkívül mozgalmas volt, ahogy újabb fordulat történt a kormányalakítási folyamatban. Az napiuj.hu beszámolója szerint a meglepetések és a váratlan fordulatok napjaiként lehetne emlegetni az elmúlt heteket, ahol a politikai paletta minden színére szükség volt annak érdekében, hogy válságos helyzetekről tegyünk pontot.

A szlovák kormányalakítási folyamat a parlamenti választások után kezdődött, amikor közös kormányalakítási kísérletbe kezdett a Progresszív Szlovákia (PS), az OĽaNO és a Za ľudí párt. Az elmúlt hetekben azonban több politikai csomópont alakult ki a koalíciós tárgyalások során, amiért a pártoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk. Úgy tűnt, hogy a kormányalakítási folyamat megrekedt és hosszabb időre elhalasztódik.

Azonban a múlt héten újra felgyorsultak az események, amikor az Napiúj arról számolt be, hogy Peter Pellegrini, az Smer-SD elnöke váratlanul benyújtotta lemondását pártelnöki tisztségéről. Ez jelentős fordulatnak számított, mivel eddig úgy tűnt, hogy az Smer-SD készül koalíciós tárgyalásokra lépni, és a kormányalakítási folyamatban részt venni.

A Pellegrini által benyújtott lemondás mögött komoly belső feszültségeket húzódhatnak, amikre azonban nem tért ki az Napiúj cikke. A lap szerint a lemondás hátterében a választásokon elért gyenge eredmények is állhatnak, valamint az Smer-SD belső polgárháborúja is hatással lehetett a döntésre.

Ez a váratlan lemondás azonban újabb lehetőséget teremtett a kormányalakítási folyamat résztvevőinek. Az Napiúj beszámolója szerint a PS és az OĽaNO pártok között folytak tárgyalások a Smer-SD, illetve más pártok bevonásával a kormány megalakítására vonatkozóan. A közelmúltban azonban újabb fordulat történt, amikor az OĽaNO vezetője, Igor Matovič bejelentette, hogy a PS-t és az Smer-SD-t kizárja a kormányból, és tárgyalásokat kezd a Za ľudí párttal, valamint a SaS-szel.

Ezen fejlemények alapján tehát még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy melyik pártok alakítják majd a szlovák kormányt. A kormányalakítási folyamat továbbra is mozgalmas és fordulatos. Ahogy az Napiúj cikke is kiemeli, az elmúlt hetekben Szlovákia politikai színtere igazi hullámvasútra emlékeztet. Csak idővel derül majd ki, melyik pártoknak sikerül megállapodásra jutnia, és hogyan alakul a jövőben a szlovák politikai élet.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!