NapiÚj – Gazdaság – Folyamatosan zárul az olló a Nyugat és Kelet között

Home / Single Blog

NapiÚj – Gazdasági rendszer – Mindig zárul azon belül olló a Nyugat és Kelet {között}

Miközben a fejlett gazdaságok egyben lakosra jutó energiafelhasználása jelentősen emelkedett {volt} a világ átlagánál, azon belül Egyesült Államokban a felhasználás gyakorlatilag hatszorosa {volt} a világszerte átlagnak azon belül 1970-es években. Az egyesült államok energiaigénye azon belül hosszú idő során általános 20 százalékkal lecsökkent azon belül 1980-as évekbeli csúcsponthoz összehasonlítva. Európában lehet kapcsolódó tendenciák érvényesültek. Eközben az elmúlt során megkövesedett évszázadban a világ – azonban elsősorban a teremtő nemzetközi helyszínek – energiaigénye mindig emelkedett, csak nem csupán abszolút értékben – a népességnövekedéssel párhuzamosan – bővült, azon belül egyben lakosra vetítve lehet 1,5-szeresére növekedett. Ilyen módra a 2010-es évek közepére azon belül Egyesült Államokban azon belül egyben főre jutó energiafelhasználás a világ átlagának 3,7-szeres nőtt azzá.

Az elmúlt során évtizedekben a közepes jövedelmű nemzetközi helyszínek felzárkózása történik, azonban még általában a nyugati nemzetközi helyszínek, és azon egész lehet az USA használja azon belül egyben lakosra jutó legtöbb energiát.

Energiafelhasználás (egyben lakosra jutó kg olajegyenérték)

Fénykép: Németh Viktória / World Pénzintézet

Üzlet mindkettő szolgáltatás?

Azon belül energiafelhasználás csak nem csupán azon belül iparosodással bővült. A fejlett világ gazdasága létfontosságú átalakuláson ment után.

A világ feldolgozóipari termelésének nagyrésze, a 2000-es évek eredetileg még háromnegyede (2004-ben 76,5 arány) a fejlett nyugati gazdaságokhoz kötődött. 2021-re ez az azon belül arány 48 százalékra mérséklődött.

A gazdasági kapacitások kiszervezése, a Nyugaton kívüli, elsősorban kelet-ázsiai nemzetközi helyszínek fejlődése, a túlzott jövedelmű országokban a szállító szektor előtérbe kerülése egyaránt hozzájárult a folyamathoz.

Ugyanakkor nehezen alkothatunk tele képet azon belül üzlet és azon belül energiafelhasználás világszerte trendjeiről, mert a nyugati nemzetközi helyszínek évtizedeken után kiszervezték azon belül energiaigényes és környezetszennyező termelést a teremtő világba. Ez az azon belül csökken jövedelmű nemzetközi helyszínek GDP-jét megemelte. A gyártást átvitték oda, {ahol} költséghatékonyabb {volt} a {munkaerő} és azon belül erő. Felmerül a kihívás, hogy mi megtörténik ami után {akkor}, ha újra kell lenni hozni a fejlett államokba a termelést. Amennyiben intézkedni sor kerül, azon belül persze emelkedett árszínvonalat eredményez.

Feldolgozóipar hozzáadott érték (részesedés a világ termeléséből, %)

Feldolgozóipar hozzáadott a megér (részesedés a világ termeléséből, %)

Fénykép: Németh Viktória / World Pénzintézet

Eközben {látható}, hogy a fejlett világ a szállító szektorban lehet veszített fölényéből.

A csúcspont azon belül {volt}, minden alkalommal a legjobb jövedelmű nemzetközi helyszínek a világ szállító szektorának 87 százalékot adták 2006-ban, ami után másfél évtized lent, 2021-re ez az azon belül arány 70,5 százalékra lecsökkent. Eközben Kína egyre több jobb részt vett alakított a világ szállító szektorából, a 2004-es 1,7-os arányról 2021-re 10,1 százalékra módosult ez lehet a szakasz. A közepes jövedelmű nemzetközi helyszínek részesedése a 2004-es 13,9 százalékról 28,6 százalékra növelték részvételüket a világ szállító szektorában. A 2020-as évekre alapvetően van utolérték a túlzott jövedelmű nemzetközi helyszínek kibocsátását. E jelenség állj azon belül irányba kiállít, hogy a szállító szektor önmagában csak nem megfelelő a jövedelmező fölény megtartásához.

Azon belül üzlet minősége sem függetlenül attól

Azon belül nemzetközi helyszínek és területek közötti versengésben egyre több fontosabb szerepet előadta, hogy ki az gyártja a csúcstechnológiát. A világ hightech rangsorainak összesített eredményei alapján az USA Japán után a legfejlettebb technológiával rendelkező nemzet, miközben Kína ez az alapján csupán a kilencedik. Ugyanakkor a technológiai szakemberek aránya Kína esetében a harmadik {legnagyobb}, Japán és {Dél}-Korea után. Ez lehet a statisztika idő előtt vetíti, hogy Kína előbb-utóbb javul teljesíthet a csúcstechnológia terén.

A világ {legnagyobb} vállalatainak rangsora lehet azt illusztrálja Kína helyezett tudta venni a versenyt a túlzott jövedelmű országokkal.

Kína a nagy vállalatainak rangsorában lehet utolérte azon belül Egyesült Államokat.

Miközben 2019-ben még azon belül USÁ-hoz tartozott lényegében a legtöbb masszív multinacionális ügynökség, 121 azon belül 500-ból (24,2 arány), eközben Kínához 119 (23,8 arány). Amerika hiába tudta ezt azon belül arányt 2022-ig fokozni, 24,8 százalékra (124 szervezet), Kína esetében jobb {volt} a haladás, 29 százalékra nőtt a részesedése (145 vállalattal). A tíz legtöbb multinacionális vállalattal rendelkező nemzet rangsorában 5 európai szerepelt, azonban a 2019-es 20,8 százalékról (104 szervezet) 19,2 százalékra (96 szervezet) mérséklődött a részesedése.

Eközben a fejlett világ részesedése a világ GDP-jéből szintén folyamatosan lejjebb. A tetőpont 1992-ben {volt}, minden alkalommal túlzott jövedelmű nemzetközi helyszínek világból GDP 85 százalékot termelték, miközben 2021-ben ez az azon belül arány 61 arány {volt}. A világ jövedelmező termelésének nagyrészét még általában a nyugati gazdaságok adják, azonban az kelet-ázsiai nemzetközi helyszínek, és elsősorban Kína felemelkedésével fölényük folyamatosan olvad.

Részesedés a világ GDP-jéből (%)

Részesedés a világ GDP-jéből (%)

Fénykép: Németh Viktória / World Pénzintézet

2021-re az egyesült államok termelte a világ GDP-jének 24,2 százalékát, {a második} már Kína {volt} 18,4 százalékkal, miközben azon belül Európai Unió 17,8 százalékkal a harmadik. Ugyanakkor megéri rámutatni, hogy a kelet-ázsiai terület a 2010-es évek óta összteljesítményében megelőzi azon belül Egyesült Államokat és azon belül Európai Uniót lehet.

Részesedés a világ GDP-jéből (%)

Részesedés a világ GDP-jéből (%)

Fénykép: Németh Viktória / World Pénzintézet

Mi az jövőbeli javulás motorja?

A fejlett gazdaságok dilemmája, hogy a kereskedelmi kapacitások visszaszerzése (újraiparosítás), mindkettő a szállító szektor változatlan előtérbe helyezése azon belül üdvözítő. Az egyesült államok és Európa irányelvei eltérőek, amiben szerepe talán azon belül energiaellátás külsőfüggésének lehet.

Azon belül Egyesült Államokban Donald Trump elnöksége lent egyértelmű politikai célkitűzés {volt}, hogy a otthon termelők térjenek újra azon belül államokba. A feldolgozóipari bizalmi napiuj 20 éves csúcsára ugrott a republikánus elnök kormányzása lent. Ilyen módon a 2021 utáni demokrata kormányzás lehet felismerte azon belül újraiparosítás politikájának szükségességét. Donald Trump elnöksége lent a Kínával kibontakozó gazdasági hadviselés szintén arra irányította rá a figyelmet, hogy az USA megkísérelni világszerte szinten fenntartani első számú jövedelmező és technológiai szerepét. Ami után {a következő} években a koronavírus-járványt követő áruhiány és azon belül orosz-ukrán csata, amellett a chipgyártás központja, Tajvan törékeny geopolitikai helyzete még egyszer aláhúzta azt a felismerést, hogy a kiszervezett termelés létfontosságú kockázatokkal jár.

Eközben Európában ésszerűen a dezinduztrializációs fejlődések érvényesülnek. Azon belül ugyanakkor csak nem egységes, hogy azon belül egyes európai országokban, {milyen} mértékű azon belül üzlet lebontása, mindkettő annak visszafordítása ellenzékben történtek-e lépések. 2001 óta három csoportban – déli periférián, északi országokban és egyéb országokban – lassult a feldolgozóipar hozzáadott értéke, a szektor foglalkoztatása és a munkaerő-intenzitása. A 2008-as katasztrófa felnagyította azon belül eltéréseket.

Egyre több jobb távolság figyelhető meg a német központú magcsoport (kelet-közép-európai államok), amelyben azon belül újraiparosítás folyamata történik, és ellentéte három csoport által alkotott periféria {között}.

Az ecu jövedelmező struktúra vá, és polarizálódik. Azon belül uniós nemzetközi helyszínek eltérő fejlődése szembe {megy} az eu integrációs folyamattal. Németország a technológiailag fejlett ágazatok irányában fordít, hoz vezet magával húzza a közép-kelet-európai államokat lehet, miközben a déli periféria országaiban ezek azon belül ágazatok erőteljes visszaesést szenvedtek el.

Ami után a 2020-as évek eredetileg kibontakozó nyersanyaghiány és azon belül energiaválság modernebb lökést {adhat} az eu üzlet leépülésének. Egyes szektorokat, csak mint a vaskohászatot, műtrágyagyártást és speciális vegyi kellékek elállítását specifikusan érzékenyen érintette azon belül energiaárak és nyersanyagok drágulása. Feldolgozóipari kapacitások zárnak aktivál, épülnek jobbra le, mindkettő éppen kiszervezik azokat. 2022 végére a feldolgozóipari bizalmi napiujek 2020 májusi mélypontra szintre estek újra.

Az ecu jövedelmező javulás irányait korlátozhatja, hogy nettó energiaimportja jelentősen meghaladja a világ két első számú jövedelmező hatalmáét, azon belül USÁ-t és Kínáét.

E tekintetben Európa már megkövesedett évszázada lehet hátrányban {volt}, azonban {külső} függősége azóta lehet emelkedett önmagához és versenytársaihoz összehasonlítva lehet. A 2010-es évekre 55 arány közelébe emelkedett azon belül import aránya. Amerika nettó energiaimportja 7,3 arány {volt} ugyanebben azon belül időszakban. Eközben Kína esetében azon belül erő 15 százaléka származott külsőforrásból, hoz vezet jelentősen elmaradt Európától.

Nettó energiaimport (az energiafelhasználás %-ában)

Nettó energiaimport (azon belül energiafelhasználás %-ában)

Fénykép: Németh Viktória / World Pénzintézet

Az ecu dezindusztrializáció és a szolgáltatások előtérbe helyezése csak nem vezetett el az eu világgazdasági hely megőrzéséhez. Európa jövedelmező súlya folyamatosan lejjebb, energiafüggősége pedig emelkedett. A 2020-as évek eredetileg árrobbanás szintén megmutatta Európa kiszolgáltatott helyzetét a bőr társak irányában. A kontinens ipara {további} zsugorodáson mehet után.

A jövőbeli javulás irányait meghatározza, hogy mely szektorok fejlesztésébe fektetnek aktivál az eu nemzetközi helyszínek. A gazdasági rendszer innovációja lényegében csak nem a gyártás egészéből származik, de járulékosan elsősorban azon belül innovációt mozgató iparágak egyben csoportjától támaszkodik.

Mi az állapot Magyarországon?

Magyarországon hatékonyan használta ki az a Németországhoz fűződő kereskedelmi kapcsolatait, és teljesen más földrajzi irányokba lehet nyitott. 

A világ hightech iparában a kilencedik helyet értünk el 2019-ben. 

Magyarország felismerte annak jelentőségét lehet, hogy a fókuszált állami beruházások, a stratégiai iparágak kijelölése szintén előmozdíthatja a fejlődést. Utóbbi tanulságot sugallja a kelet-ázsiai ún. kis tigrisek példája lehet.

A otthon újraiporosításban és a versenyképesség megőrzésében, illetve javításában kiemelt szerepe talán Magyarország energiaellátásának, ahogyan ez az ennek kulcsfontossága azon belül energiaválság lent lehet megnyilvánult. Annak ellenére a kormányzat felismerte a diverzifikáció szükségességét. Hazánk már azon belül orosz-ukrán csata korábban mint megkezdte azon belül energiahordozók és importpartnerek körének szélesítését. Ez az magába foglalja a otthon kitermelés részarányának emelését, példaként földgáz és kőolaj esetében. Azon belül különböző erő, ezen egész a nap-, a szél- és a geotermikusenergia arányának növelését. Tovább azon belül atomenergia terén sem módosultak a fejlesztési tervek, annak részaránya emelkedhet a otthon energiamixben. Lehet is a kőolaj- és földgázimport diverzifikációja lehet történik, azzal oldalán lehet, hogy Magyarország a tengeri kijáratoktól elzárt, és hagyományosan kialakult infrastruktúrája szintén nehezíti azon belül átállását.

A író azon belül Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

(Borítókép:  Kevin Frayer / Getty Images)

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!