NapiÚj – Tech-Tudomány – Már repül az önvezető F-16-os

Home / Single Blog

NapiÚj – Tech-Tudomány – Már repül azon belül önvezető F-16-os

2021 decemberében a kaliforniai Edwards légibázisról felszálló F-16-os {volt} az elsődleges harci {repülőgép}, amelyen mesterséges intelligencia helyettesíti a pilótát. A Lockheed Martin F-16-osa a világ {legnagyobb} számban eladott harci gépe, a {különleges} repülést kormányzat, egyedül egyedülálló kiképzőgép neve VISTA X-62A. Ebből a VISTA betűszó feloldása a repülés közbeeső időben változtatható szimulációra készen áll, kiképző {repülőgép}, azon belül X-62A pedig az USA kísérleti repülőgépeinél használatos névadási konvenciót követi. A tárgy kedvelői számára szükséges talán ráadásul, hogy a legújabb X a közelben megkövesedett évszázados fajta masszív számú változata közül azon belül F-16D Block 30 Peace Marble II Block 40 avionikás változatának továbbfejlesztése. 

Azon belül beszélt róla továbbfejlesztést a Lockheed Martin ismert részlege a Skunk Works végzi, akikről {itt} most bőséges ez sok, hogy egyben 30-as évekbeli képregényből kölcsönözték a nevüket és tipikusan tenné terveznek úttörő mérnöki megoldásokra épülő ismert haditengerészet gépeket, nek tekintik amilyen a U-2, SR-71, F-117, F-22, F-35.

A VISTA X-62A esetében azon belül úttörő megoldást, a VSS, MFA és SACS jelentik, melyek lehetnek egyben szimulációt és a gépet szimulációban és valóságban továbbá autonóm módon irányító rendszert jelentenek. Hogy a túltengő rövidítésektől {ne} katapultáljon azon belül agyunk, a teljes rendszer a gép fedélzeten azon belül Enterprise Mission Computer 2-n (EMC2), könnyebb nevén Einstein dobozon működik. Ehhez kapcsolódnak a pilóta érzékszerveit alternatíva érzékelők. 

A VISTA egyben olyan rendszer, melyik esetleg számosban berendezések repülési karakterisztikáját tudatában van {utánozni} a kisebbektől azon belül nehézbombázókig. Ez az olyan eszközök, amit pilóták kiképzésénél használtak, azonban ezért fantasztikusan elfogadható mű intelligenciák sokoldalú betanítására. Azon belül {itt} szerzett tapasztalatokra alapozza a Lockheed Martin későbbi, önállóan repülni készen áll, pilótanélküli gépeinek fejlesztését. A X-62A {eddig} 17 órát repült autonóm üzemmódban.

Az elsődleges robotpilótás {repülőgép} Laurence Sperry giroszkóppal stabilizált gépe {volt}, amit 1914-ben mutattak aktivál Párizsban. A VISTA rendszer nem lesz robotpilóta, de járulékosan harci körülmények {között} kell lenni pótolnia azon belül embert. A fejlesztést pénzelő haditechnikai cég, a DARPA közlése együtt viszont nem lesz azon belül azon belül elvárás, hogy legénység nélküli harci gépet kapjanak: azt szeretnék, hogy a gép önállóan manőverezzen, {miközben} a pilótafülkében tartózkodó ember a légi küzdelem teljesen más feladataival foglalkozik. Elképzeléseik együtt a későbbiekben olyan haditengerészet repülőgépek készülhetnek, amelyekről modulszerűen a levehető a pilótafülke és pilóta nélküli harci drónként továbbá működhetnek.

A légiharc evolúciójának (ACE) nevezett program 2019-ben indult és a rá {következő} évben rendezték az elsődleges AlphaDog versenyt, amelyben számosban építők önvezető harci repülőgépei harcoltak egymástól ellenzékben. Azon belül ACE egyszerűen egyben a DARPA 600 számosban haditengerészet célú mű intelligencia fejlesztése közül, amelyekre számos milliárd {dollárt} költöttek.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!