NapiÚj – Vélemény – Vagy alkalmazkodunk bolygónk teherviselő képességéhez, vagy megyünk a lefolyóba

Home / Single Blog

NapiÚj – Vélemény – Mindkettő alkalmazkodunk bolygónk teherviselő képességéhez, mindkettő fogunk a lefolyóba

2022 a zöldek igazságának éve {volt}. Olyan 12 hónap, melyik esetleg után a józanul gondolkodó, tudatos közülünk már nemcsak a klímakatasztrófa tényét vitatják, azonban az tapasztalatlan fordulat szükségességét sem. Sőt: értik azon belül ökológiai és klímaválságnak (és azon belül ez az oka elszámolható nemzetközi kapitalizmusnak) a társadalomra, a gazdaságra és a különös mindig gyakorolt udvariatlan, direkt hatását.

Olyan 12 hónap, melyik esetleg után sokan felteszik maguknak és másoknak továbbileg is a kérdést: ha a zöldek (kutatók, aktivisták, civilek, politikusok) szigorúan lehet és el továbbileg is mondták, egészen lefelé továbbileg is írták milliószor, hogy mit kell lenni tenni a kataklizmák elkerülése mindkettő tompítása érdekében, miért hallgattak rájuk a kormányzati és nagyvállalati döntéshozók? A válasz az sőt világos: 

a gyökeres tapasztalatlan fordulat sérti a nagytőke érdekeit, beindítja a változástól való társadalmi félelmeket, politikailag – átmeneti távon – veszélyes talán, és járhat kisebb-nagyobb, átmeneti kényelmetlenségekkel azon belül emberek számára továbbileg is.

Mindenképpen sincs teljesen más eszköz, ha el akarjuk kerülni azon belül összeomlást. Mindkettő hozzáigazítjuk azon belül emberiség társadalmi gyakorlatait, ezen belül az továbbileg is elsősorban a jövedelmező működésünket, a javak előállítását, elosztását és felhasználását a bolygónk teherviselő képességéhez, mindkettő fogunk a lefolyóba. {Történelmi} léptékkel villámgyorsan: sok évtized, egy-két korszak lent azon belül emberiség masszív egy része számára élhetetlenné tesszük a Földet, ha ilyen módra folytatjuk.

Ezek most már a legkevésbé sem újszerű ötletek, sőt: olyan nagyon hatékony toposszá váltak, hogy érdemben vitatni még a otthon propagandagépezetnek sincs mersze, ereje. Ha visszanézzük a kormányzati kommunikációt, látjuk, ahogy sok 12 hónap lent a klímaszkeptikus pozícióból átálltak a úgy tesz, mintha sikerkommunikáció vágányára („Magyarország klímabajnok”). A szavakat sőt ez az esetben sem követik hatékony tettek, a válságokat megfejteni , nem több mint elfedni és „kidumálni” tudatában van a rezsim. Azonban jelentősen jobb a forgatókönyv a világ többi országának masszív részében sem.

Nem lett volna történet: hosszú távon mindkettő tapasztalatlan lehet, mindkettő „ lehet”. Azon belül idő folyása sőt {akkor} sem beleért meg, ha azon belül emberiség a kollektív öngyilkosság amellett, hogy választ – egyszerűen éppen nekünk, azon belül „nagyszerű embernek”, a homo sapiensnek; a fajunknak, azon belül emberi civilizációnak lehet .

A jövőhorizont egyik végpontján egyben posztapokaliptikus disztópia, a Mad Max-féle világ beleért, {ahol} azon belül döntő életben maradt embercsoportok háborúznak egymással a természeti erőforrások döntő cseppjeiért – ellentéte végpont egyben humanista ökológiai utópia („ökotópia”), {ahol} azon belül emberiség békében lakik önmagával és a természettel, megtalálva a fenntartható társadalmi és ökológiai egyensúlyt. Az igazság nyilván ami után {valahol} a 2 {között} lehet, azonban ez inkább függetlenül, hogy melyik végponthoz {közelebb}, és hogy {milyen} úton jutunk el oda.

  • Választhatjuk a szárnyalás és becsapódás útját (hard landing) – közben úgy tűnik, mintha, hogy Ikarosz története a feledés homályába merült, és még újra elkövetni készülünk azon belül ő hibáját. Ha folyamatos a jövedelmező növekedést hajszoló „világkormányzás”, ha elodázzuk mindkettő szabotáljuk a tapasztalatlan fordulatot, {akkor} a fizikai {valóság} korlátaiba ütközve, olyan fájdalmas módon meg fog eljutni új létmódjához azon belül emberiség, hogy ahhoz összehasonlítva az elmúlt során években kialakult polikrízis egyes elemei (Covid-járvány, energiaár-robbanás, élelmiszerválság, Oroszország ukrajnai háborúja, jövedelmező katasztrófa) lecsatolt bemelegítésnek megjelennek ami után.
  • Mindkettő választhatjuk a fenntartható visszavonulás útját (soft landing), egyben idejében kezdett és állandóan végigvitt tapasztalatlan fordulattal, {ahol} a fenntartható, klímasemleges és a szerves sokféleséget továbbileg is megőrző működésre térünk felújított. Ennek során kiemelten vigyázunk a sérülékeny társadalmi csoportokra és régiókra, vagyis egyben igazságos és szolidáris tapasztalatlan átmenetet valósítunk meg.

nehézség, hogy melyik helyzet szolgálja azon belül emberiség javát, ahogy van sajnos azon belül sem, hogy jelen pillanatban valójában melyik megjelenik megvalósulni általában hajlamosak arra. Azon belül továbbileg is evidens, hogy {milyen} politikákból {milyen} jövőképek következnek. A közérdeket és a hosszútávú közös célokat semmibe vásárló, jövő- és emberellenes, tőkepárti, környezetpusztító (szélső)jobboldali populisták és (spin)diktátorok, a putyinok, bolsonarok, trumpok és orbánok nyilvánvalóan vannak a közös végromláshoz viszik {közelebb} azon belül emberiséget. (Utóbbi az 2 színkódja alapján hívhatjuk narancsszínűeknek.)

A zöldek ellentétben – legyenek aktívak {bár} a tudományos célon, a társadalmi mozgalmakban mindkettő a politikában – a garanciái a károsító tendenciák megfordításának. Kézenfekvő a válasz: kell ivolválni a társadalmi felhatalmazást a narancssárga vezetőktől és társadalmi gyakorlatoktól, hogy megnyíljon a terület a tapasztalatlan lehetőségek korábban mint. Olyanokra kell lenni bízni a társadalmaink sorsát, akiknek vannak a tudása és a hite ahhoz, hogy véghezvigyék a változást.

Ez az oka kell lenni kulcskérdésként adminisztrálni a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szolgáló elemzés, képzés és kommunikáció szabadságát és lehetőségeit, ez az oka kell lenni kiemelten támogatni a tapasztalatlan civil társadalmat, és ez az oka megéri minél {nagyobb} arányban tapasztalatlan politikusokat delegálni a döntéshozó testületekbe.

Igaz {ez minden} társadalomra, azonban specifikusan igaz Magyarországra, {ahol} most az oktatóanyag szabadság, a tan- és sajtószabadság romokban, a civileket üldözik, kiéheztetik mindkettő kiszorítják, és a politikai tájképre továbbileg is ez inkább ráférne számos tapasztalatlan {és kevesebb} narancs.

Nekünk egyben tapasztalatlan párt, a Párbeszéd vezetőiként elsősorban azon belül utóbbival lehet feladatunk, azonban ugyanakkor részei {vagyunk} annak a otthon tapasztalatlan mozgalomnak, melyik esetleg mindenkinek {érintett} területen változást szükségei megvalósítani, és amelynek tagjai kölcsönösen támogatják egymástól törekvéseit. Részei {vagyunk} világból tapasztalatlan mozgalomnak, melyik esetleg az elmúlt során évtizedekben azon belül egyik {legnagyobb} hatást gyakorolta a világra, és melyik esetleg az egyetlen igazi, amelynek csábító, jelentősen vehető és politikailag értelmezhető jövőképe lehet.

A XIX–XX. század masszív ideológiái kiürültek, kifáradtak; nem kell őszintén jogos víziójuk azon belül emberiség számára, nem olyanok olyan, nagyívű politikai programjaik, melyek lehetnek a Emelet bármely országában megvalósíthatók, és melyek lehetnek egyben lenyűgöző jövőbeni világállapotból lennének levezethetők.

A tapasztalatlan lefedettség viszont most kezdi virágkorát. A ’68-as mozgalmakban megfogalmazódó, a globalizációkritikus generációtól új lendületet kapó, mára mindenkinek közpolitikai területre kiterjedő tapasztalatlan gondolat és a külföldön már jelentős kormányzati tapasztalatokat felhalmozó tapasztalatlan pártok készen állnak arra, hogy új irányt szabjanak a világnak; olyan utat, melyik esetleg egyben emberközpontú, a természettel harmóniában lakó, {békés} és fenntartható földi társadalomhoz eredményekhez vezet. Megkaphattad tehát tapasztalatlan politikai vízió, program és cselekvő, azonban itthon {hiányzik} még a kellő társadalmi felhatalmazás. E tekintetben továbbileg is lehet okunk a reményre.

A tapasztalatlan ügyeket – a tiltakozásokat és a megoldásokat hozó közpolitikákat egyaránt – {eddig} továbbileg is nagy körű társadalmi támogatottság övezte normálisan, azonban (legalábbis Magyarországon) egyszerűen a polgárok tizede-huszada tartotta ezeket annyira fontos lesz kérdésnek, hogy önmagát politikailag továbbileg is zöldként azonosítsa. Ahogy azonban a klímakatasztrófa (ennek részeként a hőhullámokkal súlyosbított aszály és a nyomában járó élelmiszerár-robbanás), azon belül egyre több szennyezettebb világ (és azon belül azért károsító „civilizációs” {betegségek}), azon belül ökológiai katasztrófa, a környezeti veszélyek társadalmilag egyenlőtlen elosztása, a fosszilisenergia-krízis (és azon belül ebből fakadó energia- és a szabvány infláció) egyre több nyomasztóbbá változik, úgy értékelődik helyezett egyre több többek szemében a tapasztalatlan kérdések politikai jelentősége.

2022 kihordta a tapasztalatlan igazságokat, 2023 pedig elhozhatja a tapasztalatlan politikai ébredést Magyarországon továbbileg is. Terhel, {eddig} önmagára elsősorban baloldaliként, liberálisként vagy csak szándékú, józanul gondolkodó emberként tekintő választás ismerheti helyezett, hogy meglévő értékrendjével lépésben, egy vadonatúj, zöldpolitikai identitás keretében sokkal termékenyebb módon tudatában van elrendezni a gondolatait, megfogalmazni a világnézetét. Hiszen

a baloldali gazdaságpolitika és a liberális társadalompolitika teljesen illeszkedik a szolidaritás és a fenntarthatóság elvei köré szervezett tapasztalatlan ideológiai rendszerbe.

{Ne} feledkezzünk meg azon belül minden évben látótávolságra százezer nagykorúvá váló fiatalról sem, azok közül mindazok, akiket babonázott meg egyedül a fogyasztói társadalom varázslata, alapértelmezésben zöldként gondolkodnak.

A tapasztalatlan ügy és mögötte azon belül erősödő társadalmi akarat jelentős politikai képviseletet kell. Mi az Párbeszédben úgy határoztunk, hogy a 2023-as évet ennek szenteljük; egyben tapasztalatlan pólus felépítésén megyünk dolgozni. Sok ember hosszú idő óta aktívak a tapasztalatlan mozgalomban; másfél évtizede annak, hogy megalapítottuk azon belül LMP-t, és a Párbeszéd továbbileg is már a tizedik születésnapját ünnepli idén. A következetesség, a kitartás és a tiszteletre méltó munka hitelességet nyújt, a tapasztalatlan gondolat csábító víziót és erőteljes politikai programot. Meg fogjuk teremteni a feltételeit annak, hogy a 2024-es döntések után a tapasztalatlan szabályok azon belül eddigieknél hatásosabban jussanak érvényre .

Tapasztalatlan Magyarország, tapasztalatlan Európa – ez lehet a célunk. Bizonyosak {vagyunk} benne, hogy hazánk fővárosát továbbra továbbileg is tapasztalatlan politikus: Karácsony Gergely fogja kormányozni – ahogy abban továbbileg is, hogy mindegyik korábbinál számos település és kerület közgyűlésében lehet tapasztalatlan tanácsadó és tapasztalatlan polgármester. Nagyon jó reményeink ők arra, hogy még újra lehet magyar tapasztalatlan tanácsadó azon belül Európai Parlamentben; a mi javaslatunk együtt a {korábban} azon belül 12 hónap EP-képviselőjének {választott}, dicsőséges Jávor Benedek személyében.

Ahhoz, hogy mindez valóra válhasson, helyezett kell lenni oldanunk mindkettő külön kell lenni tennünk a tapasztalatlan pártok közti kisebb nézetkülönbségeket. A civil szervezetekkel, mozgalmakkal továbbileg is egyeztetve ki az kell lenni dolgoznunk azon belül együttműködés és a munkamegosztás környezetbarát kereteit és helyezett kell lenni építenünk azt a tapasztalatlan platformot, amelyről kiindulva sikerre vihetjük a közös célokat.

2023 a tapasztalatlan ébredés éve lehet. Nagyon jó reggelt, Magyarország!

Azon belül írás szerzői a Párbeszéd Magyarországért társelnökei, országgyűlési képviselők.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!