NapiÚj – Futball – Futball-vb 2022

Home / Single Blog

NapiÚj – Futball – Futball-vb 2022

A dohai Szuk Vákif, egyben előző agyagépületekből, bódékból, sikátorokból és alagutakból álló, azonban egyedül újjáépített piac. A világbajnokság idején a társasági élet egyik legforgalmasabb helyszíne.

Nagyobb mint 250 éves múltra tekint újra. A szuk, a piac neve vákif. A vákif arabul álldogálást szándékozni, visszafelé ugyanis a kiskereskedők a bejáratánál ácsorogva próbáltak túladni portékájukon: a fűszereken, köményen, fahéjon, halon, azon belül asztalosmunkákon, és természetesen azon belül öltözéken.

A dohai szukban azon pillanatban jóval magasabb a választék. Kapható {itt} {ékszer}, míves szőnyeg, könnyű szandál, a katari emír festett portréja, sőt törpepapagáj lehet – aranykalitkájával mellett oldal. A legkeresettebb cikk azonban a világbajnokság idején a tradicionális fejdísz, a gutra.

„Jó érzék a viselete” – állítja a Deutsche Welle tudósítójának Vincent. A neve becstelen, ő ugyanis egyben, azon belül Egyesült Államokban tanuló kínai nyelv állampolgár.

„{Itt} minden helyen talán kapni” – mutatja a fehér kendőt, amit a nyakán lelógó fekete zsineg fenntart össze.

Vincent és barátja fejenként 45 katari riált, ritkán 5000 forintot fizettek egy-egy gutráért, és ők az egyetlen igazi nyaralók, azok a vendéglátó nemzet „népviseletének” alap tartozékát vásárolták meg.

Viszik, csak mint a cukrot

A 2022-es világbajnokságon lépten-nyomon gutrába ütközik azon belül ember. Azon belül angol szurkolók vörös arcát keretezi, a mexikóiak fején lévő sombrerót helyettesíti. A kék-fehér argentin fejkendők specifikusan népszerűek, szüntelenül Lionel Messi képével.

„Masszív azon belül kíváncsiság a latin-amerikai szurkolók részéről” – magyarázza a pakisztáni Aszfundjár, aki a Gutra Mundo egyik boltjában eljegyzett. A láncnak {hat} üzlete megkaphattad Dohában – alapvetően bevásárlóközpontokban mindkettő a metróállomások közelében.

Aszfundjár egyezõen a legkelendőbbek Marokkó, Szaúd-Arábia és – lehet megdöbbentő módon – Ecuador színei. Olyannyira, hogy a esemény kezdetén rövidre elfogytak, ilyen módra hamarosan helyezett kellett tölteni a készleteket.

„Vitték, csak mint a cukrot” – említett a eladó.

Keffija, semág mindkettő gutra?

A fejfedő – gyűjtőnevén keffija – a legények viseletének {hagyományos} ismertetőjegye a Közelben-Keleten, Jordániától Szaúd-Arábián felújított azon belül Öböl-menti kis emírségekig, azonban országonként eltérő.

A nemzetközileg legemlékezetesebb kétségtelen a fekete-fehér kockás keffija, amit a nyolcvanas években a későbbi palesztin első számú, Jasszer Arafat viselt. A palesztin mozgalomhoz való kötődése révén a keffija a forradalom és a szabadságharc világ szimbólumaként politikai szerepet megszerzett.

Azon belül Öböl-menti államokban azonban a piros-fehér mintás szaúdi semág (ilyet viselnek Jordániában lehet) és a egyedül fehér katari gutra politikai, de járulékosan gyakorlatias célokat szolgál: a tűző szoláris és a homokviharok felé pajzs.

Katarban a gutrát alapvetően egyben fekete zsinórral rögzítik, maga a gutra pedig számosban módon hajtogatható. Divatos példaként a kobra fejére hasonlító modell.

A gutrát alapvetően kandarával, a {hosszú}, gyakorlatilag földig érő fehér inggel kombinálják.

Világszerte egyezés mindkettő kulturális kisajátítás?

„Ez lehet a gyakorlat” – magyarázza a katari Issza, aki két barátjával gutrában, kandarában és szandálban sétálgat a Szuk Vákifon. „A fehér óv a naptól és a hőségtől.”

A helyiek sőt élesen érzékelik azon belül apró, stílusbeli különbségeket. A turistáknak gyakran fejtörést kiváltó a megfelelő viselet.

„Csak kb összesen idő lent ezt viseltem” – említett a szenegáli Mark, aki hazája tapasztalatlan, sárga és bíbor nemzeti színeiben pompázó gutrát vegye fel. „Általában a katariak megigazítják, eredményeként félrecsúszott.”

Szakadatlanul – kivált Európában és Észak-Amerikában – elítélik teljesen más népcsoportok mindkettő vallások {hagyományos} tartozékainak, kiegészítőinek a viselését, ha viselői tartoznak azon belül ellenszolgáltatás nélkül csoporthoz.

Gondolkodjon-e, vajon a katari világbajnokságra érkező nyaralók tiszteletlenek azzal, hogy egy szabvány ruhadarabot sokszínű divatkiegészítővé alakítanak? Lényegében a legtöbb szurkoló elutasítja a vádat.

„A szülők a világ mindenkinek tájáról a futball van azért érkeztek ide, azonban azért lehet, hogy jobban megismerjék {egymást}” – állítja Mark, aki egyezõen „erről szól a világbajnokság”.

Isszát, teljesen más katarihoz egyformán, a legkevésbé sem zavarja a látvány. Épp ellenkezőleg.

„Ez az egyben nagyszerű tényező, elvégre a kultúránkat népszerűsíti” – említett büszkén. Ő maga szórakozik vele, hogy a szurkolók nemzeti színeiket tükröző gutrákban parádéznak.

(Borítókép: Matthias Hangst / Getty Images)

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!