NapiÚj – Tudomány – Van-e összefüggés a nyelvek és a gének között?

Home / Single Blog

NapiÚj – Tudomány – Megkaphattad-e összefüggés a nyelvek és a gének {között}?

A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet, a Zürichi Főiskola és a Harvard Főiskola kutatóinak interdiszciplináris kutatócsoportja megalkotta a GeLaTót, a nyelvi és genetikai adatokat összekapcsoló világ adatbázist. Új tanulmányukban a kutatók megvizsgálták és számszerűsítették, hogy a populációk nyelvi és genetikai története {milyen} mértékben esik egybe.

A világon nagyobb mint 7000 nyelvet beszélnek, elsajátításuknak evolúciós háttere talán. A nyelveket a szülőktől, csoportoktól, naprakész közösségektől, barátoktól továbbileg is talán tudni róla, azonban gondolkodjon-e, vajon összefüggenek-e a nyelvek és a gének?

Gén-nyelvi eltérés

Először azt vizsgálták, minden alkalommal a szerves és nyelvi minták eltérnek egymástól: {milyen} rendszeresen és a hely fordulnak ajánlani, {milyen} fajták azonosíthatóak.

Chiara Barbieri, a Zürichi Főiskola genetikusa azt említett:

Egyértelmű, hogy a kapcsolódó nyelveket beszélők normálisan genetikai rokonságban állnak, vagyis közös a szerves és kulturális történelmük továbbileg is. Azonban azon belül adatbázisban világszerte körülbelül mindenkinek ötödik gén-nyelv reláció eltér.

A differenciák általában abból erednek, hogy a népcsoport egyben {szomszédos}, genetikailag eltérő populáció nyelvére változott felújított. Ritkábban, azonban azon belül továbbileg is megtörténik, hogy bármely személy a szomszédokkal való genetikai asszimiláció ellenére továbbileg is fenntartja hiteles nyelvi identitását.

Illusztrációként a magyarok

A tanulmány minket említ példának: a magyarok genetikailag hasonlóak szomszédaikhoz, nyelvük viszont szibériai nyelvekkel kapcsolódó. Russell Gray, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet Nyelvi és Kulturális Evolúció Tanszékének igazgatója és a vállalkozás kezdeményezője válaszolva

miután mindannyian tudjuk, a hely történtek ilyen nyelvi eltolódások, a magyarázatok továbbileg is felgöngyölíthetők. A előző kutatásával megérthetjük a nyelv szerepét azon belül emberi sokszínűség, azon belül eltérő populációk kialakulásában.

A GeLaTo nagyobb mint 4000, majdnem 300 nyelvet beszélő egyed genetikai információit tartalmazza, ez az megfelelő információ a demográfiai és nyelvi mesék kibogozásához. A GeLaTo világszerte a kontinensek közötti gén-nyelv kapcsolatokat kutatja.

A {leggyakrabban} tanulmányozott nyelvcsalád azon belül indoeurópai {volt}, hoz vezet Európában és Ázsia egyes részein a legelterjedtebb. Idetartozik a francia, a német, a spanyol, a perzsa és a görög.

Azon belül adatkészletünkben szereplő többi régióhoz és nyelvcsaládhoz összehasonlítva {itt} a legfontosabb azon belül egyezések aránya, Vagyis a gén-nyelv harmónia továbbileg is

– mondja Damián Blasi, a Harvard Főiskola Humán Evolúciós Szerves Tanszékének kutatója, a tanulmány társszerzője.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!