NapiÚj – Nagykép – Hajléktalanszállón halt meg a világhírű fotós

Home / Single Blog

NapiÚj – Nagykép – Hajléktalanszállón halt meg a világhírű fotós

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap 2022-ben mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, ráadásul különféle kísérőeseményt vonultat helyezett. A verseny első kiállítása Juhan Kuus életművét mutatja aktivál. A művész tizenhét évesen kezdett fotóriporterként dolgozni, és 45 éves pályafutása során azon belül nemzet egyik legbefolyásosabb és legradikálisabb fotográfusává nőtte ki az magát.

Pályafutása csúcsán, 1986 és 2000 {között} azon belül 1973-ban Franciaországban alapú neves Sipa Sajtóügynökség párizsi és New York-i szerkesztőségének dél-afrikai tudósítójaként és fotóriportereként {dolgozott}. Juhan Kuus fotográfiai a {Dél}-Afrikában zajló konfliktusok harcait és brutális erőszakát örökítik meg, hoz vezet iránt a sajtó világszerte érdeklődött azon belül 1980-as, ’90-es években, azonban a könnyű közülünk örömeit és gondjait, rendszeresen életüket és hagyományaikat, azon belül ember és a fenék kapcsolatát, amellett azon belül uralkodó társadalmi normákat és tabukat továbbá ábrázolják. Juhan Kuus munkáit a The Times, azon belül Independent, a The New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times továbbá visszatérően közölte. A művész kétszeres World Press Photo-díj-nyertes.  

A kiállítást azon belül Észt Nemzeti Múzeummal karöltve két észt kurátor, Toomas Järvet és Kristel Aimee Laur hozta létre, azok évekig gyűjtötték Kuus képeit, és tíz napot töltöttek a művésszel Párizsban, mielőtt a fotós egyben tragikus balesetben elhunyt.

Sokan kérdezhetik, hogy miért jelentős lesz ismernünk {Dél}-Afrika történetét Észtországban és Magyarországon. A dél-afrikai apartheid és a szovjet megszállás ugyanakkor zajlott, ilyen módra félelmetesen kapcsolódó állapot uralta ezekben azon belül országokban. Kuus képei következetesen emlékeztetnek minket arra, hogy mitől továbbá kell lenni félnünk, hogy csak nem szabad engedni azon belül Európában erősödő túlzott nacionalista hangoknak

– említett Toomas Järvet a tárlat sajtóbejárásán.

A kiállított fotók a szegregáció, a brutális rendőri előkészületek és a felkelések eltekintve a honos mindennapokat továbbá bemutatják. Kuus fantasztikusan beszélte azon belül afrikaans nyelvet, ilyen módra olyan helyekre továbbá bejutott, ahova semelyik teljesen más nyugati fotós. A művész csak nem riadt meg a káros helyzetektől, {volt}, hogy bűnbandatagok ellopták a kameráját, amit egy idő múlva egyben egy másik banda tagjai szereztek újra. 

Kuus gyakran van a személyes feje után ment, és azon belül apartheid után továbbá azokat a történeteket kereste, amik megérintik azon belül embereket. Nem kellene kívánt többé sajtófotós lenni és folyamatosan alig van legendás embereket fotózni, lehet ez általában fordult a veszte, hiszen élete végén menedékotthonokban élt, {és minden} felszerelését elvesztette

– mesélte Kristel Aimee Laur.

A művész szakadatlanul fotózott nélkülöző és otthontalan embereket, a kurátorok együtt pedig élete végén azzá változott, azok inspirálták. El kellett adnia azon belül összes fotósfelszerelését, otthontalanná változott, azonban ilyen módra sem vesztette el lelkesedését a fotóművészet iránt. Döntő napjait a St. Monica hajléktalanszállón töltötte, {ahol} 2015. július 12-én leesett a lépcsőn, és életét vesztette. 

A művész egyik {leghíresebb} képén Nelson Mandela és Bill Clinton {látható}, minden alkalommal azon belül akkori amerikai elnök meglátogatta Mandela egykori börtönét. A cellában senkit csak nem engedtek fotózni, azonban Kuus jóban {volt} Mandelával, ilyen módra ő és Clinton hivatalos fotósa készíthettek alig van képet testközelből a két politikusról a cellában.

Egyben bizonyosodni, Kuus soha nem szabad csak nem fogadta el, ha nemet mondtak neki. Ez az oka továbbá tudott ott lenni annyira helyen, és készített olyan képeket, amilyeneket {senki} teljesen más

– említett a kiállítás kurátora.

„Közvetlen történelmi múlt – Juhan Kuus életműve” kiállítás 2022. október 19. – 2023. január 15. {között} tekinthető meg.

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘330827937019153’,
xfbml : true,
status : false,
version : ‘v5.0’
});
window.fb_initialized = true;
};

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = „https://connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
(function() {
var _fbq = window._fbq || (window._fbq = []);
if (!_fbq.loaded) {
var fbds = document.createElement(‘script’);
fbds.async = true;
fbds.src=”https://connect.facebook.net/en_US/fbds.js”;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0];
s.parentNode.insertBefore(fbds, s);
_fbq.loaded = true;
}
_fbq.push([‘addPixelId’, ‘551982981568628’]);
})();
window._fbq = window._fbq || [];
window._fbq.push([‘track’, ‘PixelInitialized’, {}]);

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!