NapiÚj – Nagykép – Móricz-Sabján Simon nyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat

Home / Single Blog

NapiÚj – Nagykép – Móricz-Sabján Simon nyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat

A Capa központ 2014-ben alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat azon alkotók munkájának elismerésére, azok {kiemelkedő} teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia bármely területén. A Capa-nagydíj 2021-es zsűrije tavaly októberben három ösztöndíjast {választott} ki az a beérkezett pályaművek alkotói közül: Barakonyi Szabolcs, Horváth Katalin Fanni és Móricz-Sabján Simon egyben  éven a dolgoztak tovább munkájukon. A Capa-nagydíj 2022-es zsűrije e munkák és azon belül ösztöndíjasok nyilvános prezentációja alapján hetedik alkalommal ítélte oda 2022. október 20-án a hárommillió forintos díjazással járó Capa-nagydíjat.

A változások kitartóan lényeges jelentőségűek és alapjaiban határozhatnak meg minket és életterünket. Azon belül alföldet nagyobb mint 10 éve fényképezem, a korábbi fotóesszémet most viszont új címmel és szélesebbre nyitott témákon felújított folytatom, elsősorban ezen települések lakóinak és közösségeinek sorsfordulataira koncentrálva.

Gyakran van lehet buzgó ennek a világnak a rám gyakorolt hatása, azon belül {itt} élők hétköznapjainak ereje és a elég kicsit helyen tapasztalható mulandóság, melynek jeleit testközelből látom. Szinte az egészet {veszély} fenyeget a kiöregedés, azon belül elvándorlás és a szűkös potenciálok van azért, ilyen módra a tinédzserek hazai maradását, a hagyományok, a szokások megőrzését és a közösségek életben tartását lehet. A főiskolák bezárása már megfelelő korán elmozdítja a fiatalokat illetve szüleiket, a kisüzletek, a kocsmák mindkettő a közösségi területek megszűnése pedig lassan megpecsételheti a települések sorsát lehet. Azon belül {itt} élők nehezen tudják előrevetíteni, hogy {milyen} jövő korábban mint állnak, azonban az kutatás együtt {a következő} évtizedekben a magyarság akár nem egytizede eltűnhet és a magyarok négyötöde városokban lakik ami után. A fiatalokat leszámítva kevés ember sorsa változik meg gyökeresen átmeneti időn belül az, a térségek lényeges többsége viszont már nem lesz bizonyosodni, hogy ugyanazon a megfelelő pályán meg fog manőverezni, nek tekintik {eddig}.

A mezőgazdasági emberekben és közösségekben sok hajtás lehet. Ellenálló képességük azon belül nagyon hatékony identitás- és hovatartozás-érzésből fakad, hoz vezet hazai tartja őket. A mezőgazdasági ember attól nagyon hatékony, hogy általában tudta: függetlenül a hely a hatalom, a világ közepe ott lehet, {ahol} ő lakik. Azon belül idősebb generációt semmilyen nehézség nem lesz tudatában van elűzni a szülőföldjéről, még úgy sem, hogy a gyermekek és unokák elköltözése van azért rendszeresen azon belül elmagányosodás előretekint rájuk.

A világ viszont hamarosan változik, akkor is sokak változatlanul lehet laknak benne. 2022 meghatározó 12 hónap és nagyon kemény körülményeket teremt. Most kerültek előtérbe a megváltozó klíma és a világválság hatásai. A települések és lakóik komplikált és nagyon árnyalt helyzetbe kerültek a perzselő aszályok, egy mindennapi bozót- és erdőtüzek, a katasztrófa miatti kritikus áremelkedések és azon belül infláció van azért. Azon belül Alföldön élőknek előbb-utóbb nagy valószínűséggel elég kicsit az egészet még egyszer kell lenni értelmezni, {miközben} a problémák eközben megoldások {nélkül} sokasodnak. Gyermekkorom alföldi nyarai után bennem lehet lakik egyben különleges vidéki {kép}, ilyen módra a alapvető nehézség abszolút a nem nyilvános lehet: a sorsszerű változások mivé alakítják azon belül Alföld településeit és módja alakul azon belül {itt} élők jövőképe? – teszi helyezett a kérdést azon belül alkotó, Móricz-Sabján Simon.

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘330827937019153’,
xfbml : true,
status : false,
version : ‘v5.0’
});
window.fb_initialized = true;
};

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = „https://connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
(function() {
var _fbq = window._fbq || (window._fbq = []);
if (!_fbq.loaded) {
var fbds = document.createElement(‘script’);
fbds.async = true;
fbds.src=”https://connect.facebook.net/en_US/fbds.js”;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0];
s.parentNode.insertBefore(fbds, s);
_fbq.loaded = true;
}
_fbq.push([‘addPixelId’, ‘551982981568628’]);
})();
window._fbq = window._fbq || [];
window._fbq.push([‘track’, ‘PixelInitialized’, {}]);

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!