NapiÚj – Gazdaság – Összezuhant a magyar lakáshitelpiac

Home / Single Blog

NapiÚj – Gazdasági rendszer – Összezuhant a magyar lakáshitelpiac

Optimista stratégia válaszolva júliusban hitelügyintézés helyettesítőként meglehetősen nyaraltak a szülők, a pesszimista rangsor válaszolva azonban összezuhant a lakáshitelezés. A pénzintézetek mindössze 89,8 milliárd forint értékű lakáshitelt tudtak kihelyezni azon belül ügyfeleknek, hoz vezet látótávolságra harminc százalékkal csökken árat, csak mint a júniusi 128,2 milliárd forint {volt}. Egyben évvel a múltban, 2021. júliusában még 132,6 milliárd forint lakáshitelt vettek helyezett a magyar polgárok – {itt} a visszaesés tehát meghaladja a 30 százalékot.

{Bár} összegszerűen alig van másfél éves károsító csúcsot kiválasztva a folyósított hitelek összege – 2021. februárban 70 milliárd forint lent {marad} a lakáshitel felvétel – a lakáshitelpiac történetében 2015 januárjáig kell lenni visszamennünk, bármikor, amikor egyik hónapról a másikra jobb arányú visszaesés {volt} a folyósított összegben, ám {akkor} 33 milliárd forintról 23 milliárd forintra lecsökkent alig van a hónapról hónapra kihelyezett hitelösszeg. Ha éves összevetésben próbálunk a mostani összecsúszáshoz kapcsolódó időszakot találni, {akkor} látótávolságra egyben évtizedet kell lenni visszapörgetni a naptárban: 2013 tavaszán {volt} egyformán nagy arányú csökkenés a lakáshitel piacon a kihelyezésekben éves szinten, nek tekintik amit azon belül idén {nyáron} tapasztalhattunk.

Adieu, tapasztalatlan kreditpontszám!

A hitelkiáramlás csökkenésének egyik legfőbb magyarázat a money.hu szakértői válaszolva van-e vagy sem a szponzorált hitelek folyósításán egész a piac végérvényesen maga mögött hagyta a tapasztalatlan kreditpontszám időszakát. Idén júliusban 27,7 milliárd forint értékű szponzorált hitelt tudtak folyósítani a bankok ügyfeleiknek.

Egyben hónappal {korábban} – a tapasztalatlan kreditpontszám folyósításoknak mivel – ez az azon belül összeg még 44,7 milliárd forint {volt}, áprilisban és májusban pedig 75, illetve 73 milliárd forint fölött {volt} azon belül ügyfeleknek juttatott, a piaci kamatozásnál jelentősen költséghatékonyabb szponzorált hitelek volumene. Mindez jelenti, hogy

a szponzorált kölcsönök piaca már második hónapja látótávolságra 40 százalékos mértékben zsugorodik.

Ez az {érthető} lehet: a még kint van szponzorált konstrukciót azon belül arra jogosult vásárlók lényeges egy része már felvette, odakint alig van a most közös életüket újonc tinik hordoznak új csok-szerződéseket. 

Ugrott a piaci kamat, azonban mihez összehasonlítva?

Nekik ugyanakkor létszükséglet, hogy azon belül állami kamattámogatás amellett, hogy kínált termékekkel (csok, azonban idevehetjük azon belül elvben szabad felhasználású Babavárót lehet) éljenek, hiszen a piaci kamatok emelkedése továbbra lehet számottevő. Júliusban a piaci lakáshiteleket átlagosan 6,83 százalékos kamatszint amellett, hogy adták a bankok azon belül ügyfeleiknek. A piaci átlagkamat fok egyetlen hónap lent 44 bázisponttal emelkedett.

Éves viszonylatban pedig egyben bázispont híján átlagosan 3 százalékponttal emelkedett kamatot kell lenni fizetniük a 2022 júliusában hitelt felvevő ügyfeleknek, nek tekintik {azoknak, akik} tavaly {nyáron} igényeltek egyben piaci hitelt a banktól. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a jegybanki alapkamat a 2021. július végi 1,2 százalékról 10,75 százalékra emelkedett, végképp nem érheti a bankokat az a vád, hogy túlzott mértékben hárítják át a jegybanki kamatemelést az ügyfeleikre  – alig van június eleje és befejezés {között} a lakáshitel kamatok éves szintjével megegyező, 300 bázispontos növekedés {volt} azon belül irányadó kamatban. Sőt, a kamatok emelését a bankok azért lehet megfontolják, eredményeként egyben biztos kamatszint felett nagy piacot veszíthetnek – épp ezért a következő hónapokban az emelések mellett akár kamatcsökkentésekkel is találkozhatunk majd

Megfontoltak a adósok

Ám a szerény kamatemelkedés lehet jelentősen fáj. A Magyar Nemzeti Pénzintézet (MNB) által kimutatott tele hitelköltség mutatókkal (THM) néz a money.hu adatai válaszolva

egyben 20 millió forintos 20 éves jelzálog törlesztőrészlete egyben 12 hónap lent 123 1000-es forintról 30 százalékot meghaladó mértékben 160 1000-es forintra emelkedett. 

A fentiek van azért aligha lepődhetünk meg azon, hogy a piaci hitelek iránti kereslet lehet nagyot lecsökkent. Miközben tavaly júliusban 82,8 milliárd forint értékű hitelt vettek helyezett piaci kamatozás amellett, hogy a magyar háztartások, idén a hetedik hónapban már alig van 63,6 milliárd forint értékű hitelre szerződtek. Ennél kisebb összegű hónapról hónapra folyósításra utoljára 2021 februárjában {volt} példány a piaci lakáshitel statisztikák válaszolva. Sőt, a mostani minden idők mélypontja egyik magyarázat azon belül előrehozott vásárlások gyakran azok: a már beszélt róla tapasztalatlan kreditpontszám programnak mivel a tavasszal sokan vásároltak energiatakarékos új lakást.

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘330827937019153’,
xfbml : true,
status : false,
version : ‘v5.0’
});
window.fb_initialized = true;
};

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = „https://connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
(function() {
var _fbq = window._fbq || (window._fbq = []);
if (!_fbq.loaded) {
var fbds = document.createElement(‘script’);
fbds.async = true;
fbds.src=”https://connect.facebook.net/en_US/fbds.js”;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0];
s.parentNode.insertBefore(fbds, s);
_fbq.loaded = true;
}
_fbq.push([‘addPixelId’, ‘551982981568628’]);
})();
window._fbq = window._fbq || [];
window._fbq.push([‘track’, ‘PixelInitialized’, {}]);

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!