A háború orosz és ukrán maffiózói dilemma elé állítja őket a külföldi Indexen.

Home / Single Blog

Szervezett bűnözés Ukrajnában és Oroszországban: Hogyan befolyásolta a háború az alvilágot?

A szervezett bűnözés nem ismer határokat

A szervezetbűnözés nemcsak az országhatárokon, de az eszmei, erkölcsi és emberi határokon is túllép, és sok esetben sehogy sem fér bele a tisztes életvitel kereteibe. Az orosz és ukrán maffia azonban még ezt az apró hátrányt is ki tudta játszani a számukra kedvezőbb helyzet kialakítása érdekében. A Szovjetunió felbomlása után az előzőleg felépített alvilági kapcsolatok továbbra is fennmaradtak, azonban az orosz–ukrán háború hatással volt ezekre a kapcsolatokra is. Az Euractiv által közzétett riportjuk szerint az orosz és ukrán maffiózók között még továbbra is fennáll egyfajta együttműködés, de ezek általában csak jelentős nyereségre játszanak.

Az alvilági kapcsolatokat megzavarta a háború

Az ukrán bűnözők többsége Ukrajna mellé állt a számukra kiemelkedően fontos és személyes érdekeik miatt, azonban az oroszokkal remains made behind closed doors by many Ukrainian crime bosses, escalating the situation even further. The physical boundaries and combatants created during the conflict have also created new challenges for organized crime, such as border control and intelligence-gathering, creating new opportunities for those looking to profit off the war.

Az elvi kérdések és a fizikai problémák ütközése

Az ukrajnai bűnözői világban a háború olyan nehézségeket is felvetett, amelyeket korábban nem kellett megoldaniuk. Az orosz agresszió hatására erősödtek a fizikai határok, harcvonalak és ellenőrzőpontok, amelyek a bűnözői tevékenységeket akadályozzák. A háború pusztítása és emberi szenvedése pedig új motivációkat adott az ukrajnai bűnözőknek.

Az ukrán hazafiak és a nyerészkedők

A háború arra emlékeztette a bűnözőket, hogy származási helyük és vallásuk kötelezi őket a harcra, azonban nem mindenki követte ezt az útmutatást. Az ukránok többsége hazafiaknak tartja magát, és az oroszokkal való kapcsolat megszakítása és a hatóságokkal való együttműködés a helyzetük javításához vezethet. Azonban van olyan bűnöző, aki a háború sújtotta területén él, és számára a háború a lehetőséget jelenti a varázsdoboz kinyitására, hogy elérjen olyan előnyöket, amelyeket korábban elképzelni sem tudott.

A bűnözői kódex és államok korruptsága

Az ukrán bűnözői kódexnek köszönhetően a bűnözők egy része elveti a korrupt állammal való együttműködést, azonban ez nem jelenti azt, hogy a bűnözők ne fognának össze az állam megbuktatása érdekében. Az ukrán alvilágiak egyik tagja például a városa védelméhez tartja magát hűnek, és az élethez és az életmódhoz szükséges pénzkiadások finanszírozása révén gyerekeket és családokat is támogat.

A nagy szervezetek elhagyják Ukrajnát

Az orosz–ukrán háború a nagyobb szervezett bűnözői csoportok számára lehet, hogy kellemetlenségeket jelentettek, mivel elhagyják Ukrajnát, hogy elsősorban Közép-Ázsiában vagy a Perzsa-öböl menti arab államokban folytassák tevékenységüket. Az Europol lapnak küldött válaszai szerint a két ország bűnözői még nem szakították meg a kapcsolatot, és a szervezett bűnözést az elsődlegesen profit hajtja, és bárhol keresik is a legjobb lehetőségeket törvénytelen céljaik eléréséhez.

Ez azt jelenti, hogy az orosz és ukrán maffia működhet bármilyen körülmények között, és lehetnek olyan bűnözők, akik komoly hasznot húznak a háborúból. Azonban az sem kizárt, hogy az állandó harc a szervezett bűnözés végét jelenti Ukrajnában és Oroszországban.

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!