NapiÚj – Gazdaság – Mutatjuk, hogyan hatott az ingatlanpiacra a háború

Home / Single Blog

NapiÚj – Pénzügyi rendszer – Mutatjuk, hogyan hatott azon belül ingatlanpiacra a hadviselés

Azon belül Oeconomus kutatásában arra figyelmeztet, hogy a belül menekültek fontos részét sikerült állami létesítmények által fenntartott helyeken elhelyezni. A tanulmányukban azonban leszögezik: a hadviselés fokozódásával belátható {volt}, hogy ez az azon belül ideiglenes megoldás csak nem teszi lehetővé számukra, hogy rendszeresen életüket tovább folytassák. Elég kicsit menekült ez az oka úgy kiválasztva, lakást bérel mindkettő {vásárol} a legújabb térségében.

Azon belül élénkülő kereslet a író ingatlanok iránt már a nyári szezon kezdetben érzékelhető {volt}, A belül menekültek hatással {voltak} azon belül ukrán ingatlanpiacra.

A belül menekültek esetében azon belül figyelhető meg, hogy azon belül országon egész olyan régióba költöztek, melyik esetleg mindkettő közelben esett a hadviselés által szenvedéstől, korábbi otthonuknak továbbá helyet adó térséghez, mindkettő méltányosan azon belül nemzet nyugati részét választották.

{Jelentősen} megnőtt azon belül kíváncsiság Kárpátalja, Ternopil, Hmelnyick és Vinnyica megyékben, azonban emelkedtek a számok Kirovoghrad, Cserkaszi és Poltava régióiban továbbá – ezeken a területeken két-, azonban akár nem háromszorosára továbbá nőtt a lakást bérlő érdeklődők változata azon belül korábban 12 hónap októberéhez összehasonlítva. Van természetesen fontos visszaesés mutatkozik azokban a megyékben, melyek lehetnek közelben ők a háborús zónához, ráadásul a lengyel határhoz.

A bérleti költségek azonban csak nem tükrözik ezt a megnövekedett érdeklődést a író {lakások} iránt: 5 megye kivételével minden helyen lecsökkent a hónapról hónapra bérleti költségek összege. A {bérleti díj}/négyzetméter értéke lépésről lépésre visszaesett február óta: idén májusban 6 zöldhátú {volt} azon belül egyben négyzetméterért elkérhető közönséges összeg 30 naponként.

Ők, azok teljesen távoznak

A tanulmány egyezõen elég kicsit menekült úgy kiválasztva, hogy véglegesen elhagyja Ukrajnát. Ez az oka értékesítették a korábbi ingatlanjukat. Kárpátalja, Csernovic és Vinnyica megyék kivételével mindenkinek régióban lecsökkent azon belül bolti eladó ingatlanok ára.

A háborús térséggel azonnal {szomszédos} megyékben ez lehet a visszaesés akár nem 80-90 százalékos továbbá valószínűleg így lesz.

A hadviselés óta nagyobb mint 15 millió ukrán állampolgár hagyta el Ukrajnát. Legtöbbjük {a közeli} Lengyelországba mindkettő Németországba távozott. Ebből adódóan ezekben azon belül országokban továbbá módosítva a kereslet a bérlemények után, amellett megnőtt a lakásbérleti költségek összege továbbá. 

A medián 60 négyzetméteres bérlakás Varsóban 2021-ben hónapról hónapra 720 euróba került, 2022-ben pedig 780 euró/hónapra drágult, ilyen módra egyben 12 hónap lent hozzávetőleg 10 százalékot emelkedtek a bérleti költségek. A medián 60 négyzetméteres társasház bérleti díja 2021 első felében Münchenben 558 euró {volt}, ez az egyben évvel egy idő múlva 624 euróra nőtt – aminek azon belül emelkedésében teljesen más jövedelmező összetevők továbbá szerepet játszottak.

Azon belül Oeconomus érdekességként megemlíti, hogy Magyarország esetében a bérleti költségek 2022-ben {jelentősen} emelkedtek, re vonatkozó {korábban} már beszélt róla energiahelyzeti és inflációs adatoknak továbbá köszönhető. Magyarországon a fővárosi négyzetméterár 30 naponként 4290 forint/négyzetméter, azon belül {országos} átlag pedig ennél valamivel csökken, 3780 négyzetméter/hó.

Ennek azon belül alábbi okai ők: a otthon albérletpiac Budapest-orientált, vidéken általában azon belül egyetemvárosokban és a magasabb megyeszékhelyeken telve élettel a lakásbérleti piac. 

A menekültek érkezése ettől mindegy azon belül itthoni árakat továbbá befolyásolta, {bár} csak nem olyan mértékben, csak mint a német és a lengyel piacokét, amellett nálunk jóval kevesebben döntöttek a végleges letelepedés amellett, hogy, nek tekintik Németországban és Lengyelországban.

(Borítókép: Ternopil metropolisz egyik utcája Ukrajnában 2022. március 7-én. Kép: Adri Salido/Anadolu Agency through Getty Images)

289 000 Ft
Bérlés:
30 000 Ft / 2 hét
45 000 Ft / 4 hét

479 000 Ft
Bérlés:
35 000 Ft / 2 hét
55 000 Ft / 4 hét

1 299 000 Ft
Bérlés:
70 000 Ft / 2 hét
110 000 Ft / 4 hét

Ajándékok minden vásárlás mellé! ​
Bizonytalan? Próbálja ki bemutatótermünkben!
1094 BP, Páva utca 15-17.

Bérlés kaució nélkül!
Vásárolna, de nem egy összegben? 0% THM – 10 hónap kamatmentes hitellel is elérhető!